Költői szabadság

A költői szabadság azt jelenti, hogy a versek írása során az alkotó a közönséges nyelvhasználat szabályaitól kis mértékben eltérhet, így szokatlan kifejezéseket, szóalakot vagy mondatszerkezetet használhat. A költői szabadságot nem ok nélkül, önmagáért szokták használni, hanem mert a vers ritmusa, egy-egy rím, a hatásos mondanivaló, egy szójáték vagy valamilyen más ok megkívánja.

A kifejezés egy másik értelmezése szerint a költő nem a nyelvhasználattól, hanem a tényektől tér el, így valamilyen történelmi vagy tudományos tényt figyelmen kívül hagy, vagy megmásít a vers hatásossága kedvéért. Az álhírek világában ez utóbbival különösen óvatosnak érdemes lenni, és érdemes lehet az eltérésre legalább utólag felhívni az olvasó figyelmét.

A kezdő alkotók gyakran esnek abba a hibába, hogy a helyesírási hibáikat vagy a kicsavart mondataikat, esetleg a kínrímeket költő szabadságra hivatkozva védelmezik. A költői szabadság azonban nem ezt jelenti - ha nem találsz jó rímeket, vagy nem tudsz valamit helyesen leírni, akkor egyszerűen csak kezdő vagy, vagy rossz a helyesírásod, nem pedig a költői szabadságoddal élsz. Ez utóbbinak mindig tudatos választásnak kell lennie, márpedig ha a rímek vezetik a szerzőt kötelezően valamilyen szokatlan megoldásra, mert nem talál semmi mást, az nem szabadság.

Attei2019. jan.

Hiba jelentéseHiba jelentése

További trükkök

Összes trükk

Hozzászólások

Hozzászólás írásához jelentkezz be vagy lépj be Facebookkal!