Hibajelentés

Írd le, milyen hibát találtál a trükkben, és mi igyekszünk a lehető leghamarabb javítani azt!

Ha szeretnéd, hogy válaszoljunk neked, ne felejtsd el megadni az elérhetőségedet!

A trükk szövege

Emlékeztetőül a trükk szövege:

A kezdő versírók gyakran esnek abba a hibába, hogy különböző közhelyeket sorolnak fel verseikben, azt gondolva, hogy azok megfelelően kifejezik gondolataikat. Mivel nagyon sokan szerelemtől ihletve kezdenek verseket írni, a szerelmes versek között különösen gyakoriak a közhelyes fordulatok, mint például a "fognám két kezed" és társai.

Annak érdekében, hogy a közhelyeket elkerüljük, érdemes megismerkedni az amatőr alkotók műveivel, különösen a kevésbé jó alkotásokra koncentrálva. Az ismétlődő, illetve hasonló elemeket megjegyezve idővel egyre jobban tudni fogjuk, hogy mit érdemes elkerülni, ha nem akarjuk, hogy versünk közhelyes legyen.

Egy másik jó módszer a közhelyek elkerülésére, ha nem nevezzük nevén érzéseinket, hanem költői eszközöket használva írjuk le őket. Ahelyett, hogy azt írnád, hogy "nagyon szeretlek" vagy "bármit megtennék érted", írhatsz egészen más témákról, amiknek azonban a mögöttes jelentése pontosan az, amit mondani akarsz.

Ha nem vagy biztos benne, hogy egy adott gondolat közhely-e, keress rá különböző variációira idézőjelesen, és nézd meg, mennyi találatot kapsz. Ha a különböző variációk több szó szerinti találatot is adnak, érdemes megfontolni a változtatást.

Végül, kaphatóak közhelyszótárak is, melyek segítségünkre lehetnek a közhelyek felismerésében.