Kritikák fogadása

A fejlődésünk szempontjából különösen fontos, hogy hogyan fogadjuk a kritikákat. A legtöbben hajlamosak hinni annak, aki pozitív kritikát mond a művükről, és sokan megsértődnek, vagy vitatkoznak negatív kritika hallatán. A legtöbb esetben azonban mindkét reakció hibás.

Amikor valaki egy kezdő versére kizárólag pozitív kritikát mond, azt általában vagy azért teszi, hogy ezzel is bíztassa őt további alkotásra, vagy azért, mert nem meri megmondani, ha nem tetszik neki valami, vagy egyszerűen nem ért hozzá, és csak a tapasztalatlansága (vagy elfogultsága) miatt találja jónak a művet. Bizonyos helyzetekben természetesen más dolgok is állhatnak a háttérben, többségüknek azonban semmi köze a vers valós értékéhez. A "szép vers, nekem tetszik", és hasonló megnyilvánulások nem számítanak komoly verskritikának, és bár örülhetünk neki, hogy valaki (valószínűleg) jónak találja művünket, nem szabad elbíznunk magunkat.

A negatív kritikának mindig örülni kell, akkor is, ha nem értünk egyet vele. Sok esetben csak hónapok vagy évek múlva visszaolvasva jövünk rá, hogy a kritikusnak igaza volt. Ne hagyjuk, hogy a kritikák kedvünk szegjék, próbáljuk inkább felhasználni őket, és tanulni belőlük. Ne legyünk restek a már kész versünket is megváltoztatni, ha úgy látjuk, hogy valóban lenne mit javítani rajta!

Attei2009. okt.

Hiba jelentéseHiba jelentése

Kapcsolódó trükkök

Összes trükk

Hozzászólások

Hozzászólás írásához jelentkezz be vagy lépj be Facebookkal!

Ateellas00

A poet.hu-n sok tapasztalt versíró van. Keresd őket fórumon és rajta!

Törölt tag

Törölt hozzászólás.

Ateellas00

Szia Gabrawyn! Ez a vers túlságosan "kifacsart", mintha mindent meg szeretne magyarázni sok költői eszközzel. 1-2 elmegy, de sok a felesleges. Látni, hogy nagyon igyekeztél tartani a váltakozó rímképletet és hosszúak a soraid. Ha szabad versnek szántad, akkor is gyenge, DE szerencsére van benne plusz, hogy nem értemezhetetlen. Érthető a mondanivaló, könnyebben is meg lehetett volna fogalmazni.
Tehát

-Ajánlom, hogy olvass sok verset, vagy olvass hasonló témájú dalszövegeket (pl. Tales of Evening).

- Helyesírási hibákra pl. http://poet.hu/verselemzo.php
- http://helyes iras.mta.hu/helyesiras/default/kulegy

ez építő jellegű kritika volt tőlem. ennyi

Törölt tag

Törölt hozzászólás.

hoporty

Az ajánlott trükk valóban figyelemreméltó, azzal egyet értek. Esetleg a negatív kritikának való örüléssel nem. Ebben talán "RimElek" véleményét osztanám annyi kiegészítéssel, hogy a negatív kritika "elfogadása" sem szükséges minden esetben, de kell, hogy elgondolkodjunk rajta és esetenként kikérjük egy ugyan csak kívülálló harmadik személy véleményét is. Versemmel kapcsolatban ért már olyan negatív kritika, melyben a mondatrész magyartalanságát állította a véleményező.
Ezt követően nyelvész fórumon kértem véleményt, akik elvetették a magyartalanságot, de álljon itt a kérdéses mondat.

"Pattannak fának ágai"  (magyartalan)  majd a mondat így folytatódik "mint hangszeren, ha túlfeszül a húr.
Sajnos a véleményező nem írta le pontosan az érveit, így a nyelvészek, illetve én is az (a) betű hiányára tudtunk utalni.

"Linki " hozzászólásához szeretném még írni, hogy igaza lehet abban "egy vers nem a rímektől lesz vers" én mégis a rímekre törekszem mert az én közlési formámban fontos. Tehát a rímek fontosságát embere válogatja. Számomra az ad keretet ívet a mondanivalómnak... nehéz ezeket megfogalmazni, nem is teszek rá most kísérletet.

Végezetül egy gondolat még a kritikákhoz. Én is úgy látom sok helyen alkalmazzák az egyszerű rövid megfogalmazású pozitív kritikákat "szép, gratulálok, jó, remek, stb" melyek nem biztos, hogy minden esetben jót váltanak ki.
... jó téma ez a "kritikák fogadása" annyi mindent tudnék most hozzászólásként írni, de így is hosszúra sikeredett.
Egy versemben mely arról szól, hogy mennyire szeretnék írni, (de sajnos tudatlan vagyok hozzá, mégis teszek egy próbát ) a kritikákat is megemlítem. Ej! valóban hosszú már ez a hozzászólás de engedjétek meg nekem, hogy ezt a pár sort még leírjam:

...

E szavak is, melyeket eddig írtam,
csak nekem beszélnek.
Más ember, ki olvassa
zagyvaságnak tartja.

Értéktelennek, semmire sem érdemesnek.
Elolvassák, de azok  farkasok, akik végül azt mondják
Hát! Olyan furcsa.
Azért szép! Azért jó!

Akik értenék, nem mondanának semmit
csak hallgatnának.
És tudnám borzasztóan rossz.
Mert így van!

...

Köszönöm, ha volt türelmetek végig olvasni hozzászólásom. :)

RimElek

Ezzel a bejegyzéssel teljesen egyetértek. Ismerőseim elfogultak. Így sokszor túl sokra tartják, amit írok. És szintén tapasztalom, a "Gyönyörű, gratulálok!" kritikákat. Ami még önmagában hiteles is lehetne, ha nem jönne sorozatban amolyan sablon szöveg. Végén egy "gratulálok" -al. És ezt mások verseihez írt kritikáknál is látom.
Az talán nem teljesen igaz, hogy a negatív kritikáknak örülni kell. Inkább el kell fogadni. És meg kell fontolni. Már ha valaki nem csak annak illúziójára pályázik, hogy mekkora sztár.
Az ember folyamatosan változik. Az is, ahogy ír. Így érthető, ha egy pár év múlva már másképp írna egy verset. De az már nem biztos, hogy érzi ugyanazt, mint amikor a verset eredetileg írta. És így átírni sem biztos, hogy jó ötlet. Mert szép lesz, csak hiteltelen. De ez csak egy lehetőség. Ettől még a bejegyzésben írtak igazak.

Még annyit tennék hozzá, hogy ami ma pocsék, holnap talán szenzáció. És ha csak egy kisebb rétegnek tetszik valaki írásmódja, stílusa, de az a stílus őszinte, akkor nem érdemes a többség kedvéért erőszakkal változtatni a stílusunkon. Zárásként egy 2009 novemberében rögtönzött versem utolsó sora, ami a témához kapcsolódik:

"Nem sért, s nem bánt a kritikus szava."

Lor

köszi a tippet, S4L3M! :)

S4L3M

Javaslom az irodalomtanárokat kritikusnak :) ill.vannak költői közösségi fórumok ahova fel lehet tölteni verseket költői álnéven. Akik oda járnak ált. már értenek hozzá és elfogadható kritikákat írnak :)

Lor

Én általában kiválasztok egy személyt, vagy ha van többet, aki tudom, hogy megmondja az igazat és egy kicsit ért is hozzá... Nem mutatom meg mindenkinek, mert ma mindenki feldobja a kezdő költőket ...aztán...kitudja...

Totti

én 2versen
dolgozok.itt a címük:
Beköszönt az ősz
Vége van a télnek
:D nemsokára készen lesznek