Rímalkotás

Rímek használatakor a kezdő alkotók két fő hibát szoktak elkövetni. Az egyik hiba, hogy csupán a ragok vagy a toldalékok összecsengéséből alkotják a rímeket. A másik, hogy engedik, hogy a rím vezesse a verset: ilyenkor gyakran egészen nyilvánvalóan látszik, hogy egy-egy sor úgy született, hogy megvolt az utolsó (rímelő) szava, és ehhez keresett az alkotó valamilyen odaillő gondolatot. Ez utóbbi esethez tartozik a különböző kínrímek használata is.

A megfelelő rímek megtalálásához fontos a nagy szókincs, és a kitartás. Nem baj, ha egy rímpár kitalálása tereli a versed egy adott mederbe, de ne engedd, hogy a rímekhez való ragaszkodás elterelje a versed a már kialakított mederből. Ha nem találsz minden szempontból megfelelő rímet egy adott sorra, ne légy rest megváltoztatni a már meglévő sorod!

Figyelj arra is, hogy a különböző versszakok hasonló módon rímeljenek. Ha eltérsz a már használt rímképlettől, azt mindig tudatosan, valamilyen okkal tedd!

Ha nem megy a rímekben való gondolkodás, érdemes egy ideig rímes verseket olvasni, hogy az agyad "ráálljon". Hasznos lehet az is, ha a versírástól függetlenül is megpróbálsz napközben rímekben beszélni vagy gondolkodni.

A rímek megtalálásában segíthet a Poet rímszótár vagy a Rimszotar.hu is.

Attei2009. okt.

Hiba jelentéseHiba jelentése

Kapcsolódó trükkök

Összes trükk

Hozzászólások

Hozzászólás írásához jelentkezz be vagy lépj be Facebookkal!

Attei

A rímszótár használatához írtam egy kis segítséget: https://versiras.trukkok.hu/rimszotar-hasznalata

bellabella

Az igazi versíró a rímet gondolatai közlésére használja.A versnek van egy gondolati íve, melyet a rím segít érthetőbbé tenni. A rím nem lehet öncélú.

PL: Nem szeretem a nyarat, a forrótrópusi napsugarat, meleg szelet.
Jobban szeretem a telet.
Bella

csp01

Soha nem értettem,miért annyira népszerűek a sorvégi rímek.Gyakorlatilag még egyetlen olyan verset sem láttam,ahol a rímek sor elején helyezkednek el.Igaz,hogy a sor vége egyfajta nyugvópont,emiatt ott jobban hallani,jobban érezni a rímelést?

RimElek

Azzal nem értek egyet, hogy csak tudatosan lehet eltérni egy rímképlettől. Persze ha az ember visszaolvassa, és látszik, hogy félresiklott, akkor tudatosan változtathat rajta. Pontosan azért, amiért nem szabad hagyni, hogy a rím vezesse a verset. A rímképlet is valamilyen szinten korlátoz. És lehet még jó akkor is, ha nem tervez valaki előre még rímképletet sem.

Attei

A rímalkotásban segíthet a http://rimszotar.poet.hu címen lévő rímszótár.

S4L3M

Kösz a tippeket Attei,
segítettél verset írni,
jó gondolatok és tippek,
költő pályánk egyengetted,
tanácsodat elolvassuk,
vers íráskor mind betartjuk,
figyelünk a szótag számra,
és a kötött versformára.
Fogadd el kis költeményem,
bár az tény, hogy költő-létem,
nem épp neked köszönhetem,
szándékodat: értékelem :)

Totti, óvakodj a kínrímektől és ha nem jön a rím, inkább írj két sort egy rímmel, aztán megint két sort egy rímmel (gyk.:egy sor két sorban, szabadabb mondanivaló, kevesebb szükséges rím)

További jó cikkezést és versírást mindenkinek

Lor

Bocsi..de ebben egy kicsit sok a kínrím...;}

Totti

Kösz a tippet Attei,
Segítettél verset írni.
Jók a tippek,
Ezért írok jók jó verset.
XDDDDDDDDD