Hibajelentés

Írd le, milyen hibát találtál a trükkben, és mi igyekszünk a lehető leghamarabb javítani azt!

Ha szeretnéd, hogy válaszoljunk neked, ne felejtsd el megadni az elérhetőségedet!

A trükk szövege

Emlékeztetőül a trükk szövege:

Rímek használatakor a kezdő alkotók két fő hibát szoktak elkövetni. Az egyik hiba, hogy csupán a ragok vagy a toldalékok összecsengéséből alkotják a rímeket. A másik, hogy engedik, hogy a rím vezesse a verset: ilyenkor gyakran egészen nyilvánvalóan látszik, hogy egy-egy sor úgy született, hogy megvolt az utolsó (rímelő) szava, és ehhez keresett az alkotó valamilyen odaillő gondolatot. Ez utóbbi esethez tartozik a különböző kínrímek használata is.

A megfelelő rímek megtalálásához fontos a nagy szókincs, és a kitartás. Nem baj, ha egy rímpár kitalálása tereli a versed egy adott mederbe, de ne engedd, hogy a rímekhez való ragaszkodás elterelje a versed a már kialakított mederből. Ha nem találsz minden szempontból megfelelő rímet egy adott sorra, ne légy rest megváltoztatni a már meglévő sorod!

Figyelj arra is, hogy a különböző versszakok hasonló módon rímeljenek. Ha eltérsz a már használt rímképlettől, azt mindig tudatosan, valamilyen okkal tedd!

Ha nem megy a rímekben való gondolkodás, érdemes egy ideig rímes verseket olvasni, hogy az agyad "ráálljon". Hasznos lehet az is, ha a versírástól függetlenül is megpróbálsz napközben rímekben beszélni vagy gondolkodni.

A rímek megtalálásában segíthet a Poet rímszótár vagy a Rimszotar.hu is.