Hibajelentés

Írd le, milyen hibát találtál a trükkben, és mi igyekszünk a lehető leghamarabb javítani azt!

Ha szeretnéd, hogy válaszoljunk neked, ne felejtsd el megadni az elérhetőségedet!

A trükk szövege

Emlékeztetőül a trükk szövege:

A Poet rímszótára nagyon hasznos, ha elakadtunk a rímek keresésében, de funkcióit tekintve egy kicsit korlátozott, hiszen elsősorban tiszta rímeket keres. A keresés megfelelő paraméterezésével azonban másfajta rímeket is találhatunk.

A csonka rím esetén a rímet alkotó szavak egyike a másik szó első szótagjának (vagy szótagjainak) elhagyásából (vagy megváltoztatásából) lett képezve. Ha van egy szavunk, ami jó lehet a csonka rím második részeként, pl. alma, akkor megkaphatjuk a csonka rím első felét, ha rákeresünk a "*alma" kifejezésre. Így minden olyan szót megkapunk, ami "alma"-ra végződik.

A mozaikrím esetében a rím több szóból áll össze. Itt először ki kell választanunk, hogy mi lesz az a több szó (általában ez a válaszrím, azaz a második), és arra kell rákeresnünk hívórímet. Pl. "jó vagy"-ra keresünk, ez lesz a második sor vége, és az első sor végére írjuk a találatot.

Kancsal rímnél élesen elütő hatású szóvégek vannak. Ilyeneket úgy kaphatunk, ha a mássalhangzókat megtartjuk, és úgy keresünk rá a szóra, hogy a magánhangzók helyére kérdőjeleket teszünk. Pl. "kutya" esetén "k?ty?" - és megkapjuk hogy "kütyü, kátyú" stb.

Betűrímet, azaz alliterációt úgy kereshetünk, ha az első vagy az első pár betűt meghagyjuk, és utána *-ot írunk, pl. "kutya" esetén "k*" vagy "ku*".

Sorrímet is lehet csinálni, ha egymás után írod be az előző sor szavait, de még jobb, ha úgy csinálod, hogy nem a teljes szavakat írod be, hanem a szavak között állsz meg, és másfél szavakat írsz be, mert így nem annyira erőltetett a válasz. Érdemes mássalhangzók után, azaz magánhangzók előtt elválasztani.

"Magánhangzórímekhez" a mássalhangzókat kell ?-el helyettesíteni. Érdemes két kérdőjellel is kipróbálni, amennyiben a két karakteres vagy dupla mássalhangzós szavak is érdekelnek. (Ha valóban rímeket akarsz a versedbe, nem érdemes csak a magánhangzók egyezését figyelni, mert az eredmény nem lesz igazán ritmusos. Ez inkább nyelvi játékokhoz lehet hasznos.)

Ha elakadtál, érdemes megnézni a Rimszotar.hu oldalt is, mert ott más rímeket kaphatsz.

Jó rímelést!