Személyre szabott vers

Elterjedt szokás, hogy a különböző alkalmakra, például karácsonyra vagy születésnap-névnapra verset küldünk valakinek, azonban a legtöbben egyszerűen csak keresnek a neten valamilyen művet, és azt osztják meg másokkal. Ha te magad írsz verset az alkalomra, akkor érdemes személyre szabni, egyrészt azért, hogy még véletlenül se gondolja a másik azt, hogy csak leloptál valahonnan egy verset, másrészt azért, mert így sokkal nagyobb meglepetés lehet az illetőnek.

A személyre szabás lényege, hogy valami olyasmit írj, ami kifejezetten az adott illetőre vonatkozik, az ő történetét, érzéseit, személyiségét mutatja be vagy dolgozza fel, esetleg szerepel benne az illető neve vagy beceneve. Önmagában a keresztnevek nem elég egyediek ahhoz, hogy valóban látszódjon a személyre szabás, ami persze nem feltétlenül baj, de az ajándék tényleg hatásosabb tud lenni, ha egy illetőre és csak rá vonatkozik.

Ahhoz, hogy a személyre szabott rész a vers szerves lényege legyen, érdemes egyes vele kapcsolatos kulcsszavakat a sorok végére tenni, hogy a következő sorok arra rímeljenek. Így nagyobb hangsúlyt kapnak, és látható, hogy nem csak kicseréltél egy nevet a vers elején.

Érdemes már az elején kitalálni, hogy mi legyen a vers mondanivalója. Természetesen boldog születésnapot (névnapot, karácsonyt stb.) akarsz az illetőnek kívánni, de önmagában ez így nagyon sablonos, és általános dolog. Ha ki tudsz találni valamit, amire valóban szüksége van, vagy ami szerinted jót tenne neki, ami a célja stb. , és azt veszed bele, akkor jobban látszik, hogy valóban gondoltál rá, és nem csak kötelességből, szokásból köszöntöd őt fel. A versnek nem kötelező viccesnek lennie, de ha a végére tudsz valamilyen kedves poént rakni, az sokat dobhat rajta (ugyanakkor ez nem minden vershez illik).

Ha nincs ötleted arra, hogy miről szóljon a vers, íme néhány ötlet:

- Névnap esetén koncentrálhatsz a nevére, annak jelentésére, a becenevének időbeni változásaira (ha volt ilyen), belerakhatsz a versbe a nevével kapcsolatos szójátékokat.
- Születésnap esetén összefoglalhatod, hogy a születése évében vagy a legutóbbi évben mi történt, ebből levonhatsz következtetéseket, vagy írhatsz az elkövetkezendő évéről, esetleg (ha idősebb vagy nála) arról, hogy neked mit jelentett annyi évesnek lenni, amennyi most ő lett.
- Szerelmes vers esetén csábító dolog lenne végigmenni, hogy mely részeit (haját, orrát stb.) miért szereted, de ez nagyon könnyen közhelyekbe futhat. Írhatsz inkább a közös élményeitekről vagy ha van valamilyen különleges személyiségjegye, akkor arról.
- Karácsony vagy más általános ünnepek esetén az ünnepre jellemző szavakat, gondolatvilágot kell keverned személyes dolgokkal. Ilyenkor kitalálhatsz valamilyen kis történetet mondjuk arról, hogy miért ezt a verset kapja az illető.

Ha neked is vannak ötleteid, kommentben jöhetnek! :)

Attei2019. jan.

Hiba jelentéseHiba jelentése

További trükkök

Összes trükk

Hozzászólások

Hozzászólás írásához jelentkezz be vagy lépj be Facebookkal!