Versírás kezdőknek

Egy egyszerű, de hatásos trükkről beszélünk. Feltalálója úgy alkotta meg, hogy bárki megtanulhassa könnyedén a versírást.

1. lépés: Határozzuk meg, miről fog szólni a vers! Ezt általában már amúgy is tudni szoktuk, mivel a kezdő versírók jellemzően valamilyen alkalom miatt próbálkoznak először versírással, például születésnapra szeretnének ajándékot adni vagy szerelmesek, és a kiválasztottnak szeretnének vallomást tenni. Példaként most a virágokról fog szólni.

2. lépés: Döntsük el, hogy szó szerint az adott dologról akarunk írni, vagy átvitt értelemben akarunk beszélni róla. Ez utóbbi azt jelenti, hogy úgy teszünk, mintha a versünk témája más lenne, azonban elhelyezünk olyan kis utalásokat (akár mondjuk a vers címét vagy a vers végén valamilyen gondolatot), amiből kiderül az olvasó számára, hogy mi a valódi téma. Ez fontos lépés: szó szerint írni ugyan könnyebb, azonban így könnyen lesz közhelyes, unalmas a művünk.

3. lépés: Keressünk szavakat, melyek kapcsolódnak a témánkhoz. Ha szó szerint kell értelmezni a verset, akkor a virágos példa esetén ilyen szavak lehetnek például: szép, gyönyörű, tavasszal nyíló, vagy nevezzük meg a dolgot: pl.: nefelejcs stb. Ha átvitt értelemben kell a verset érteni, akkor a szavak mellett a mögöttes jelentését is írjuk fel magunknak, hogy ne zavarodjunk bele a gondolatba!

3. lépés: Kezdjünk bele a versbe! Az első sor például így nézhet ki: "Csoda virágot látni...". Ezután döntenünk kell, hogy a versben a rímek hogyan követik egymást (például két-két sor rímel egymásra, vagy egymást keresztezve következnek a rímek). Ez alapján keressünk rímet az első sorhoz. Fontos, hogy próbáljuk elkerülni a toldalékrímeket, tehát a fenti esetben például ne -ni képzős szavakat válasszunk. Segítségünkre lehet a Poet rímszótára.

4. lépés: Ha van néhány ötletünk a rímre, nézzük meg, hogy melyikhez tudunk valamilyen jó gondolatot keríteni, hogy teljes legyen a második sor is! Ha szeretnénk, hogy a vers ritmusa is jó legyen, számoljuk meg, hogy hány magánhangzó van az első sorban, és próbáljuk meg a másodikban is tartani magunkat azok számához!

5. lépés: A 3-4. lépéseket követve tudjuk folytatni a verset. Érdemes valamilyen előre kitalált végkifejlet felé vezetni az olvasót, hogy a mű összeszedettebb legyen.

6. lépés: Ha úgy gondoljuk, hogy készen vagyunk, olvassuk át a művet, és ne féljünk többször is átírni. Az átolvasások előtt érdemes kihagyni egy kis időt - másnap például már sokkal jobban feltűnhet, hogy valami nem illik a versbe.

Jó alkotást!

Odette2012. ápr.

Hiba jelentéseHiba jelentése

További trükkök

Összes trükk

Hozzászólások

Hozzászólás írásához jelentkezz be vagy lépj be Facebookkal!

Olajos

Imre, remélem, nem sértelek meg a véleményemmel, de az őszinte kritikám a következő: a versed kevés költői eszközt használ, csupán néhány rím van benne, azok is inkább kínrímek. A szótagszámok nem egyeznek, a téma nagyon direkt, és a helyesírással is problémák vannak. Az érzéseidet megpróbáltad egy történet elmesélése alapján megmutatni, de a végeredmény nem adja át az olvasónak, inkább csak leírja az érzelmeidet. Ha még mindig írsz verseket, szívesen olvasnék egy újabbat tőled.

K.L.Imre

Tortenet:Nem igen talaltam olyan oldalt ahol kezdo versirokra felkapnak a fejuket hat elkezdtem nehany oldalra bekuldeni nehany kis alkotasom es kivancsi vagyok hogy milyen epito kritikakat kapok:

Mond miert olyan nehez minden
Jottel fogtal es vittel mindent
Mond miert olyan nehez itt bent.

Beszelj kerlek hogy haljak egy hangot hogy
Ne csak szivem melyen lassam az arcod.
A radioban minden zeneben hallom a hangod.

Huz egy erzes de nem tudom merre
Elvitt a labam egy ket regi kozos helyre.
Van volt de mar nem lesz ez az erzes maradt e fejbe.

csp01

A látni-ra -ni képzős szavakat keresni toldalékrím, amit a könnyűsége miatt kerülendőnek tartanak.Ami a látni-ra jó" rím, az pl.: bármi.Esetleg : házi . Ezen kívül rím nemcsak a sor végén állhat, de a sor elején is vagy sor belsejében is, pl . ilyen az echórím, ami egymás melletti szavakat csenget össze( kicsi kacsa). A virágokhoz nem illő szavak is felhasználhatóak, az ellentétes jelentésű szavakból nagyon hatásos költői képek állíthatóak elő.Zárul a virág-(nyílik helyett)-ez is lehet éppolyan kifejező mint a nyílna a virág. Nem értem: a terjedelem miért befolyásolja az olvasottságot?

Andi54

Mint téli szellő hatol át szívemen,
Egy múló érzés, melynek neve: “Szerelem”.
Behatolva helyet csinál,
Fordul egyet, aztán tovább áll.
Az űr viszont megmarad,
Tátongva áll, és egyre csak fakad.
Reménytvesztve esek össze,
így maradok mindörökre…

anydoen

Köszi, szerintem sokat segítettetek :) (első versem, 14 vagyok :D)

Szép pillanatok, öröm, ez a lényeg,
Viszont pont olyan nekem, mint egy méreg.
Egy méreg, mely lassan öl meg, szenvedve,
Mégis beveszem, ennek ellenére.

csoky27

Aki még nem próbálta érdemes zene hallgatás közben nekifogni. Témával kapcsolatos zenét hallgatni. Sok sikert

DemxD

első versem ez rólam elmondható XD
De jó lenne egyszer szerelmesnek lenni,
sokat beszélgetni, szórakozni.
De nem minden embernek adódik meg,
ezért sokan csak szenvednek.

brigi2002

Első versem:
Alig teszed ki a lábad,
A szemed máris könnybe lábad,
Lásd lépned sem kell érte,
De nem hullik minden az ember ölébe. :)

FNVD1

régen ha az unalom levert,
 csak kihívtam pár havert,
 azt lenn lógtunk napestig, de nem mint kivert kutyák, 
nem voltunk mi buták,
 csak bolondok,
 a gyomrunk csak korogjon,
 már jóllaktunk a viccekkel, 
focipályán ziccen,
 meg kis lakásba twister, 
táncunk nem egy twist lett, 
de az óvodás tisztelt, 
felbasztunk pár misztert,
 meg misziszt, 
ha baj volt lehívtuk a Misit, 
az rendettett, nem hogy a szobánk tette volna rendbe,
 mikor bunkit építettünk a kertbe,
 meg az árokba, 
még nem voltunk tisztába az árakkal, 
kupakokkal fizettük a jégkrémet,
 majd anyu fizet még kérek,
 a telepről meg készültek térképek,
 néhány még kincses is, 
mer volt, hogy elrejtettünk kincset is,
 taknyos zsepit, meg rágókat, 
meghódítottuk a mászókát,
 a kerítést másztuk át,
 lépcsőházra másztunk fel, 
így előttünk a lakótelep tárult fel...
 azóta már felnőttünk, minden sokkal másabb,
 tompítom az agyamat, hogy ismét csodát lássak...
amióta felnőttem, minden sokkal másabb,
 mennyit kell még várnom, hogy újra csodát lássak!?!?!?


nos, a versírást nem lehet tanítani, van, akinek van érzéke, s van akinek nincs,
szerintem mindenki máshogy kezdi, én pl. (valójában rap-szöveg, de valójában a kettő egy és ugyanaz) többféleképp szoktam:
-van, hogy csak beszélgetek valakivel, a fenti versnél mondjuk facebook-on, és leír a chat-partnerem, vagy én egy szókapcsolatot, vagy egy mondatot, és elkezd kattogni az agy, és folytatja, rímek születnek, de nem szabad sorokba tagolni, csak írni, ahogy jön, ha 3 sor rímel majd, akkor három...kit érdekel? :D
ha kész, és elfogyott a lendület, nem érdemes folytatni, mert erőltetett lesz...van, hogy a lendület elég 20-30, de néha csak 4-8 sorra...hát ez van...
-másik lehetőség, hogy sokat gondolkozol 1 témán, és próbálod rímekben leírni, esetleg itt már a szótagszámra is lehet figyelni, de az elég gagyi (valahol itt is lehet olvasni), ha csak az utolsó szótagok rímelnek...legalább az utolsó 2, de jobb ha szó-szavak, vagy akár a sor maga...ez sok időt, akár napokat vehet igénybe, és én például még évek múlva is javítgattam rajtuk, vagy mondjuk átírtam a felét, dehát az író et is megteheti :)
-akkor az egyik kedvencem (volt hogy egyik haverommal kiültünk parkba, és ezt játszottuk) ha leírsz egy mondatot, és megpróbálsz egy másik mondatot hozzá csatolni úgy, hogy a lehető legnagyobb része rímeljen...elég vicces (bár sokszor értelmetlen) versek születhetnek így, és bár mondanivalója nem biztos, hogy sok, de "zeneileg" tetszetős tud lenni.
Most csak ennyi jutott eszembe, remélem segítettem is...hát hajrá! :D

pinkworld

ez versnek mondhato?