Kötött versforma

A mindenféle szabályosságot mellőző szabadvers forma használata különösen kedvelt a kezdők körében. Ennek egyik oka, hogy sokan nem is tudják, milyen szabályokat lehetne követni, másrészt pedig a szabálykövetés sokaknak túlságosan nehéz feladatnak tűnik. A szabadvers formát mégsem ajánlatos kezdőknek alkalmazni: a szabályok adta keretek ugyanis az ő verseiket is élvezetesebbé tehetik, és a szabályok alkalmazása tanító jellegű is lehet, aminek később akár a szabadversek írása során is hasznát veheti az alkotó.

Nem feltétlenül kell túlságosan nehéz dolgokra gondolni - az is elég, ha figyelsz a szótagszámra és a rímekre. Érdemes utánaolvasni, hogy milyen egyéb lehetőségeid vannak, és próbaképp legalább egyszer-egyszer alkalmazni az olvasottakat.

A megkötések természetesen nem szükséges velejárói egy versnek, a kötött versformák használatának megtanulása azonban sokat fejleszthet kifejezőkészségeden.

Attei2009. okt.

Hiba jelentéseHiba jelentése

Kapcsolódó trükkök

Összes trükk

Hozzászólások

Hozzászólás írásához jelentkezz be vagy lépj be Facebookkal!

Kittikataszept. 28.

Sziasztok! Kedves Lor! A Pieris oldalán van egy verselemző, amit akkor is tudsz használni, ha nem regisztrálsz. Könnyen megírhatsz kötött verset például úgy is, ha kiválasztasz egyet attól, akit szeretsz és ugyanabban a ritmusban nekilátsz egy másik témának.
Mint pl. ez a versem is így készült: Repked a tó vize ide játszik
benne a ló feje ki se látszik
úszik a kis paci a vizében
fröcsköl a tó vize örömében. Kitalálod e, hogy kinek a versritmusát utánoztam le? :) Vagy pl ez a vers, aminek a ritmusát jelölöm neked a sorok alatt.
Habzik a víz és habzik a vízben a kis szivacsom
-UU/--/-UU/-UU/-UU/U
habzik a nagylábos közelében a kés a falon
-UU---UU-UU-UUU
karban a kéz, tógában a kék fapohár
-UU/--/-UU/-UU/-
habzik a zengő szép szövegekben a nyál
-UU/--/-UU/-UU/-
Fönt van a lázam, az éden elér, de kacagnál
-UU/-UU/-UU/-UU/--
habzik a menny a faág, a lavórban a nadrág.
-UU/-UU/-UU/-UU/--
Habzik a boltban a fánk, rideg étel a kézben
-UU/-UU/-UU/-UU/-U
földes a kéz, ide lopva mosakszik a vészben.
-UU-UU-UU-UU-U

Egyébként vannak táborok, ha regisztrálsz az Irodalmi Rádió oldalán, te is mehetsz nyáron alkotótáborba.
Üdv.
KK

bellabella

Azt gondolom, hogy a versírás nem csak üres rímek kereséséből áll.
A jó vers üzenetet hordoz.
Az sem baj, ha könnyen megjegyezhető.Elszavalható.
Bella

Olajos

CriticalGirl, nem rosszak. :)

csp01

Én a kötött formák közül az ütemhangsúlyos felező tizenkettest tartom a legkönnyebbnek,míg a legnehezebbnek a nagy aszklepiadészi sort.Megpróbáltam mindkettőt.Nekem valahogy a felező nyolcas megy a legjobban.

CriticalGirl

Legelső verseimben én nem követtem semmit, csak, hogy legyen benne rím, meg olyan ˝versformája˝ legyen.  Ezt nem gondolom hibának, csak az eredménye lett olyan, amilyen. Majd találtam egy oldalt, ahol amatőr versírók publikálják műveiket és kritizálják egymást (poet.hu). Itt kritikákat kaptam és sokkal több verset kezdtem el olvasni, mint azelőtt, na meg ebben az időben kaptam új magyar tanárt, aki rengeteg kedvet adott az újabb szerzők műveinek olvasásához (bár már előtte is műkedvelő jellem voltam). Ekkor jött az a korszakom, amikor úgy döntöttem, hogy ide-nekem-a-kötött-versformákat! és elkezdtem nagyon szoros szótagszámokkal és rímképletekkel írni (az ütemhangsúlyos verselést én sem találom egyszerűnek. Van, akiben ez ösztönösen benne van és van, akiben nincs). Na de ezt sem tartom azért annyira jó dolognak. Ebben az időszakban már értékelhetőbb verseket kezdtem írni (mondják ezt a kritikusaim :D), de inkább csak azok voltak értékelhetők, amikor áttörtem ezeket a korlátokat. Sokszor mondták, hogy rossz, hogy ennyire beleszorongatom a verseimet a sablonokba, hogy nem tesz azoknak jót. Mára már én is belátom ezt. Ugyanakkor mai napig figyelek a rímképletre, bár a szótagszám már magától jön úgy ki, hogy az dallamos és mégse csúszik ki a kényelmesből. Abban az időszakban nem is szerettem a szabad verseket. Mára már én is írtam párat. Úgy gondolom, hogy a kötött versformák megtanítanak dolgokra. Ez picit olyan, mint a sport. Megtanulunk különböző trükköket, berögzítik azokat és ezek alapján később már magunk is tudunk ilyen trükköket kitalálni.

Az egyik jellemző versforma, amit szeretek követni, bár piszok nehéz, az a balladaforma, de ebben a formában, csak 3 verset írtam eddig. Az elsőn( http://poet.hu/vers/40291 ) nagyon látszik, hogy bele kellett kényszerítenem a verset a sablonba. A másodikon ( http://poet.hu/vers/43966 ) már kevésbé. A harmadikon (amit még csak blogomban publikáltam, amit nem szeretnék, hogy a nevemhez kössék, így nem linkelem) már ez annyira nem látszik. Majd ha kikerül a blogból és felkerül az oldalamra, vagy a poet-es publikált verseim közé, akkor majd belinkelem. 

benmar

próbálgatom az időmértékes verselés fonalát elkapni....:

http://poet.hu/vers/19968
http://poet.hu/vers/34141
http://poet.hu/vers/9254


na most már téllleg befogom a pofám...

üdv!

benmar

Hali!

Kérdés? Tanács? Hozzászólás?

Vers?
Ne mondja azt nekem senki,
hogy nehéz a versírás,
tollat s papírt kell csak venni...
könnyű ez, mint annyi más:

a megmaradt vagyonodból
végy egy nagy lélegzetet
lassan engedd ki magadból
s gondolj nagyon szépeket

fuss neki a szókincsednek
rajzolj tarka sorokat,
ha úgy látod színesebbnek,
igyad meg a borodat

itt egy nyolcas, hetes amott
figyelj a szótagszámra,
s máris kötött formát kapott
így jön a vers világra

kell még egy kis költői kép
rímek... s kész a recepted
és a próza máris átlép...
nem téged... ne ijedj meg!

ne keseredj akkor sem el
ha nem találsz szavakat,
én sem vagyok költő hidd el
nem csapom be magamat...


http://poet.hu/vers/15836

Lor

Teljesen egyet értek! Le a kalappal Petőfi előtt! Persze egyébként is, hiszen csodálatos! De ő nem tanulta hivatalosan a vers írást mégis a Szeptember végén...-t és ahhoz hasonlatos verseket tudott írni időmértékes verselésben! Én elég kezdő vagyok ami a verseimet illeti, meg hát "zsenge korú" (nem mondom meg, hogy mennyi;), de el sem tudom képzelni, hogy csak úgy időmértékes verseléssel pattanjon ki egy vers a fejemből. Kínlódás lenne, és lehangoló a szerencsétlen kis költemény.
Visszont akkor hogyan tudok olyean verset írni ami megfelel a szabályokank, S4L3M? Ha betartom a szótagszámot és rímelnek a sor végek felváltva, vagy párosa az elég? És nem tudja valaki, hogy magyarországon vannak-e ilyen fiataloknak szóló író vagy költő képző tanfolyamok, táborok? Egy külföldi ismerősöm említette, hogy küföldön van. De Magyarországon akkor miért nincs, vagy van? Ha olyan nemzetközileg is híres költőink vannak, mint Arany vagy Petőfi, vagy Wass Albert, meg Ady, akkor nem kéne, nem tudnánk tenni valamit azért, hogy ne csak a múltban legyenek híres költőink. Gondolni kéne a jövő generációjára is! Szerintem nem véletlen, hogy a ma élő magyar költők olyan kevesen vannak, míg régen valósággal nyüzsögtek!
Na, bocsi csak azt gondolom, hogy nekünk, akik szeretünk verset írni azoknak kéne tenni valamit, vagy az irodalom tanároknak. Hát nem minden tanár álma, hogy híres legyen a tanítványa? Hogy átadhasson neki valami olyat amiért egész életében hálás lesz?

S4L3M

Időmértékes akkor lesz ha van egy "ritmusa" a versnek, jó példa erre a méltán híres Szeptember végén.
http://hu.wikipedia.org/wiki/Id%C5%91m%C3%A9rt%C3% A9kes_versel%C3%A9s
Ebből nem sokat értesz meg, de egy mondatot érdemes kiemelni: A klasszikus időmértékes vers eredetileg nem ismeri a rímet, a hangsúlyt és az alliterációt.
Emiatt szerintem kínkeserves egy ilyen verset létrehozni, ráadásul az eredmény nem éppen tűnik majd versnek. :)
Bár ha valakinek kedve van rá hogy a rímek megtartása mellett beleszenvedje az időmértéket, hát lelke rajta.

Lor

Jó, de mk is azok a szabályok? Tudom, hogy szótagszám, meg ritmika, meg minden, de pl.: hogy születik időmértékes verselésű mű?