Közhelyek elkerülése

A kezdő versírók gyakran esnek abba a hibába, hogy különböző közhelyeket sorolnak fel verseikben, azt gondolva, hogy azok megfelelően kifejezik gondolataikat. Mivel nagyon sokan szerelemtől ihletve kezdenek verseket írni, a szerelmes versek között különösen gyakoriak a közhelyes fordulatok, mint például a "fognám két kezed" és társai.

Annak érdekében, hogy a közhelyeket elkerüljük, érdemes megismerkedni az amatőr alkotók műveivel, különösen a kevésbé jó alkotásokra koncentrálva. Az ismétlődő, illetve hasonló elemeket megjegyezve idővel egyre jobban tudni fogjuk, hogy mit érdemes elkerülni, ha nem akarjuk, hogy versünk közhelyes legyen.

Egy másik jó módszer a közhelyek elkerülésére, ha nem nevezzük nevén érzéseinket, hanem költői eszközöket használva írjuk le őket. Ahelyett, hogy azt írnád, hogy "nagyon szeretlek" vagy "bármit megtennék érted", írhatsz egészen más témákról, amiknek azonban a mögöttes jelentése pontosan az, amit mondani akarsz.

Ha nem vagy biztos benne, hogy egy adott gondolat közhely-e, keress rá különböző variációira idézőjelesen, és nézd meg, mennyi találatot kapsz. Ha a különböző variációk több szó szerinti találatot is adnak, érdemes megfontolni a változtatást.

Végül, kaphatóak közhelyszótárak is, melyek segítségünkre lehetnek a közhelyek felismerésében.

Attei2009. okt.

Hiba jelentéseHiba jelentése

Kapcsolódó trükkök

Összes trükk

Hozzászólások

Hozzászólás írásához jelentkezz be vagy lépj be Facebookkal!

Attei

Szia Edina!

Az alapvetően jó, hogy egy költői képre építed fel a verset, azonban az, hogy pont egy virágként jeleníted meg a szerelmedet, kifejezetten közhelyes. A "színt visz a hétköznapokba", "veled voltam nap mint nap" és hasonló fordulatok szerintem így ahogy vannak, szerepelnek a közhelyszótárban is - ha kerülni akarod a közhelyeket, akkor ezek messziről kerülendőek. A vers mondanivalója nagyon egyenes és egyértelmű, nem gondolkodtatja el az embert, nem mond újat, inkább csak leírja egy szokásos kapcsolat életútját. Mindezek miatt a verset én úgy 3-as környékére tenném, de ez semmiképp nem azt jelenti, hogy "ne is próbálkozz többet", hanem azt, hogy kiindulásként jó, sokkal rosszabb versek is vannak a neten, látszik, hogy próbálsz jobbat írni, mint egy átlagos vers, jó a helyesírásod is, szóval érdemes tovább próbálkozni.

Edina_Almasi

Kaphatok kritikát? Ez egy 10es skálán mennyire szar és miért? Illetve ez is közhelyes?

Tulipáncsokor
Egy napon őszintén melléd kerültem,
Annak a pillanatnak hogy örültem.
Ablakodba őszintén ragyoghattam,
Színeket vittem a hétköznapokba.

Ott voltam veled nap mint nap,
Érezhetted szívemnek illatát naphosszat.
Ott voltam veled csokorként egy testben,
Ott voltam veled illataként lélekben.

Ám egyre rosszabb lett a kép rólam,
Ahogyan virágaim lassan hervadtak.
A szépséges szirmok kihullottak,
Én pedig mehettem a kukába.

bali2000

nekem 1 orám van 1 verset irnom ha valaki fenn van segitsen előis mkösz egy osztálytársamrol kell

S4L3M

zerza: közhely az elcsépelt szófordulat ami túl hétköznapian hangzik. Szeretném hozzátenni hogy nem teljesen értek egyet a cikkel... Jó bevezető lehet ha egy "közhely" az első sor például, aztán a költő kifejti saját szavaival hogy hogyan/mennyire/milyen etc, az ő költői világában.

Daneesz2: a második sor tényleg nem oda illik, illetve a szótagszámra figyelj mindíg, a tiéd:
10/8/8/9 ilyet pedig ne csinálj szerintem :D
vagy legyen szabályos vagy legyen (tükör) szimmetrikus a rímszámod, vagy valami, de ilyet ne. Másrészt tényleg jól hangzik az uccsó két sor csak nincs összefüggés az óra a név kimondása és a között h a szerelmed mást szeret :)

zerza

Lehet hogy hülyén hangzik de én nem tudom hogy mi az a közhely! valaki elmagyarázná?

Lor

Nekem tetszik...báár...hm...kicsit.. Szerelmes voltál? Mert ha az ember szerelmes akkor szerintem nem olyan szavakat használ reménytelen szerelménak kétségbe esett szenvedésére, hogy sajnálom...És a második sor, nos..nem igazán illik oda. De ezek csak apróságok és különben is honnan is tudnám... Egyébként jó.. az utolsó két sor különösen frappáns..

Daneesz2

Sajnálom, hogy nem lehetsz az enyém,
Szerelmed már egy más egyén.
Mert ahogy ketyeg az óra,
Úgy mondom ki a neved:Nóra.

Télleg a szerelmemről szól.Nemtom h jó-e.........................................